De Metro Accesspoint cart vormt de basis voor een robuuste, ergnomische mobiele werkplek

“Al snel na introductie bleek dat er een grote behoefte was om de data uit het EPD mobiel beschikbaar te maken.”

“Al met al waren we er snel over uit dat COW’s de meest ideale oplossing voor onze omgeving vormen.”

Paul van den Hout

Manager ICT Services, Rivas Zorggroep

De Uitdaging

De flinke opmars van EPD-systemen in de ziekenhuizen brengt een groeiende behoefte aan mobiliteit met zich mee. Voor verplegend personeel is het handig dat zij dossiers overal kunnen inzien en gegevens direct aan het bed kunnen invoeren.

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem (onderdeel van Rivas Zorggroep) startte met de implementatie van hun EPD in maart 2013. “Al snel na deze start bleek dat er een grote behoefte was om de data uit het EPD mobiel beschikbaar te maken. We zijn daarom direct gaan testen met verschillende mobiele oplossingen”, aldus Paul van den Hout, manager ICT Services.

In de oriënterende fase van het project heeft het Rivas verschillende oplossingen onder de loep genomen. Zo hebben ze gekeken naar de voor- en nadelen van laptops op karretjes, van tablet computers en van zogenaamde Computers-on-Wheels (COW’s): carts met geïntegreerde monitor en thin client PC.

Paul van den Hout zegt hier-over: “Laptops bleken te kwetsbaar voor de vele vloeistoffen en poeders waar ons personeel mee werkt. Ook over het gebruik van tablets waren we niet enthousiast: ze zijn te diefstalgevoelig en vatbaar voor schade. Al met al waren we er snel over uit dat COW’s de meest ideale oplossing voor onze omgeving vormen.”

De organisatie:

Rivas Zorggroep

De afdelingen:

Verpleegafdeling

Intensive Care (IC)

Hartbewaking (CCU)

Spoedeisende Hulp (SEH)

De oplossing:

Mobiel EPD met de Metro AccessPoint™ carts

De Oplossing

Drie weken lang heeft het verplegend personeel van Rivas verschillende COW’s getest in hun productieomgeving. De beoordelingen die de medewerkers na deze periode aan de carts hebben gegeven zijn 100% leidend geweest in de uiteindelijke keuze. Uit hun vergelijking, waarin is gekeken naar factoren als ergonomie, wendbaarheid en hygiëne, kwam de Metro AccessPoint cart als beste uit de bus.

Teamleider Inge Limburg verteld welke aspecten hierbij de doorslag hebben gegeven: “Het is een stevige cart die zich eenvoudig laat verplaatsen en gemakkelijk in hoogte verstelbaar is. Zowel staand als zittend kan er prettig met de COW gewerkt worden. Eén van de grootste pluspunten is dat zowel de toetsenbordlade als de monitor naar de zijkant te draaien zijn. Dit stelt de verpleegkundigen in de gelegenheid om met de COW te werken terwijl ze naast een patiënt zitten. In tegenstelling tot andere geteste modellen vormt de COW dan geen barière voor het contact.”

Paul van den Hout spreekt over de strakke planning van het project, die voor de nodige uitdagingen zorgde.

“De oplevering moest al plaatsvinden 6 weken na onze keuze. Leverancier Formex Medical heeft steeds met ons meegedacht en er alles aan gedaan om ons te helpen deze planning te realiseren. En met succes: we hadden enkele scenarios met leenapparatuur klaarliggen maar dankzij de inspanningen van Formex Medical konden deze noodplannen gelukkig de prullenbak in.”

Pluspunten:

•Informatie uit het EPD is altijd en overal direct toegankelijk

•Alles is nu digitaal, schriften zijn verdwenen van de afdeling.

•Invoer en rapportage gebeurt voortaan direct aan het bed, waar een rechtstreeks contact is met de patiënt.

De Resultaten

De COW’s hebben zich op de afdeling in korte tijd onmisbaar gemaakt, aldus Inge Limburg. “De COW’s worden intensief gebruikt en kunnen alles wat een vaste werkplek ook kan. Verpleegkundigen gebruiken ze dan ook niet alleen voor het lopen van visites en het maken van rapportages maar ook voor medicijnregistratie en om zich in te lezen ter voorbereiding op hun dienst.“

Door het gebruik van carts voor toegang tot het EPD heeft het Rivas de papierstroom op de afdelingen weten te elimineren.

Verpleegkundigen maken niet langer notities in een schrift maar voeren alles direct in in het ziekenhuisinformatiesysteem: Registratie en rapportage gebeurt aan het bed, waar direct contact met de patiënt is. En alles volledig digitaal.

“De COW’s worden  intensief gebruikt en kunnen alles wat een vaste werkplek ook kan. Verpleegkundigen gebruiken ze dan ook niet alleen voor het lopen van visites en het maken van rapportages maar ook voor medicijnregistratie en de voorbereiding op hun dienst.“

Inge Limburg,

Teamleider, Rivas Zorggroep