“Doordat wij in willen spelen op ontwikkelingen en toonaangevend en innovatief willen zijn, gingen we vorig jaar op zoek naar meer efficiëntere methodes om onze patiënten te voorzien van patiëntvriendelijke en kwalitatieve zorg”, zegt Heidi van den Brink, directeur Trombosedienst Star-MDC. “Zo hebben we medio 2014 de vingerprikmethode ingevoerd bij al onze 17.000 trombosepatiënten. Deze innovatie is veel minder belastend voor de patiënt, omdat er in plaats van één buisje slechts één druppel bloed nodig is. Het bloed komt op een teststrip die vervolgens in de zogenoemde CoaguCheck gaat. Dit scanningsapparaatje verricht de meting en creëert automatisch een QR-code met de stollingswaarde. De QR-code wordt ingelezen door de Galaxy S5 en direct doorgezonden naar de doseerafdeling op ons kantoor. Mensen hoeven ook niet meer op vaste tijden naar de trombosedienst, maar kunnen thuis of op locatie worden geholpen. De innovatie draagt bij aan een patiëntvriendelijkere en efficiëntere trombosezorg. 93% van de patiënten staat positief tegenover de invoering van deze nieuwe werkwijze.”

Kans op fouten nihil

Van den Brink is zeer content met de nieuwe werkwijze. “Voorheen kwamen aan het einde van de dag alle bloedbuisjes terug op kantoor. Dit zorgde altijd voor een enorme piek in de werkdruk voor onze medewerkers. We behandelen nog steeds een flinke hoeveelheid onderzoeksaanvragen per dag − zo’n 1.800 −, maar het verschil is dat deze dankzij de nieuwe processen gelijkmatiger en verspreid binnenkomen. Bovendien is de kans op fouten nihil, omdat nu ook alles digitaal verloopt. De patiëntgegevens worden vanzelfsprekend veilig en volledig afgeschermd.”

Heidi van den Brink,

Directeur Trombosedienst

Star-MDC (Medisch Diagnostisch Centrum) levert snelle en betrouwbare medische diagnostiek voor de gezondheidszorg in de regio Groot-Rijnmond. Het is gespecialiseerd in laboratoriumonderzoek van onder andere bloed, urine en ontlasting. Star-MDC beschikt over een van de grootste en modernste laboratoria van Nederland. Daarnaast heeft het de grootste trombosedienst van Nederland en geeft hiermee eerstelijnsondersteuning aan huisartsen, ziekenhuizen en overige zorgverleners. Als een van de grootste dienstverleners binnen de trombosezorg heeft Star-MDC zich als doel gesteld om met innovatie de kwaliteit en de dienstverlening naar de patiënt continu te verbeteren. Tijd- en plaatsonafhankelijk werken en het gebruik van de Samsung Galaxy S5 spelen daarin een grote rol.

Eerste stap al gezet

De ‘mobiele’ vingerprikmethode maakt deel uit van een verandertraject om de processen optimaal en efficiënter in te richten door tijd- en plaatsonafhankelijk werken verder in te voeren. Van den Brink: “Hiertoe hadden we al een eerste stap gezet. Door de ervaringen van de early adopters in de organisatie waren al zoveel mogelijk processen digitaal ingericht. Onder andere door het gebruik van een tablet konden veel werkzaamheden digitaal worden afgehandeld. Deze eerste digitaliseringsslag leverde een enorme reductie aan papierwerk op.”

Verdere uitrol mogelijk door vingerprikmethode

Een belangrijke aanleiding voor het verder uitrollen van de nieuwe manier van werken is de ontwikkeling in de sector. Van den Brink vervolgt: “Onze insteek was om de trombosedienst efficiënter en patiëntvriendelijker te maken. Dat is gelukt. Ook het werk voor onze medewerkers is eenvoudiger geworden. Deze app kunnen medewerkers gebruiken, maar ook patiënten kunnen hierop de resultaten terugvinden van de bloedprik. Op deze manier weet de patiënt nog sneller waar hij aan toe is.”

Keuze voor Samsung voor de hand liggend

“De overstap naar deze nieuwe manier van werken biedt voor onze organisatie veel voordelen”, zegt Charlie Choy, afdelingshoofd Informatisering & Automatisering. “Het was echter wel cruciaal dat we het hele proces op een optimale manier in zouden regelen. De veranderingen zijn dermate ingrijpend en vergaand dat we niet met halve maatregelen aan konden komen. Zowel richting onze medewerkers als richting onze patiënten is het essentieel om niet alleen in gebruiksgemak maar ook qua beveiliging het optimale te bieden. Uiteindelijk moeten de medewerkers er dagelijks mee aan de slag, en is het qua privacygevoelige informatie cruciaal dat we met de best mogelijke security-oplossing aan het werk gaan. Dit is ook exact de reden waarom we voor Samsung gekozen hebben. Samsung is namelijk de enige leverancier die zowel de gewenste beheer- als gebruikersfunctionaliteiten kon bieden.”

Zelfstandiger en zelfredzamer met Galaxy S5

Choy: “Een groot deel van onze medewerkers, onder wie zo’n 250 in de buitendienst, werkt nu met de Samsung Galaxy S5. Hiermee kunnen ze op een veilige wijze met een state-of-the-art toestel aan de slag volgens de nieuwe werkwijze. De applicatie dient ook offline beschikbaar te zijn. De snelle quad-core processor van de Galaxy S5 gaf voor ons de doorslag. Onze medewerkers kunnen de applicatie nu ook bedienen als er geen internetverbinding is.

Bovendien werkt het grote scherm uitermate prettig. Een selecte groep medewerkers maakte al gebruik van tablets. Dat is nu niet meer nodig. Het werken met één toestel werkt veel gebruiksvriendelijker. Ook de fingerprint reader biedt voor ons in de toekomst veel mogelijkheden. Naast een verbeterde dienstverlening voor onze patiënten en een verhoogde productiviteit merken we dat medewerkers zich meer gewaardeerd voelen doordat ze gebruik kunnen maken van de Galaxy S5. Medewerkers zijn nu ook zelfstandiger en zelfredzamer.”

“Door de strikte scheiding tussen de privé- en de werkomgeving op de Galaxy S5 kunnen malwareapplicaties nooit toegang krijgen tot vertrouwelijke zakelijke documenten en applicaties.”

KNOX biedt realtime beveiliging

Ook aan beveiliging is gedacht volgens Choy. “Met Samsung KNOX levert Samsung een prachtige veilige totaaloplossing. Het biedt realtime beveiliging tegen bedreigingen van buitenaf. Zowel de beheeromgeving als de gewenste hardware komt bij één leverancier vandaan. We hebben geen externe beheeroplossing meer nodig. Een ander belangrijk voordeel van de Samsung Galaxy S5 is de aanwezigheid van KNOX Workspace. De Galaxy S5 biedt twee separate gebruiksomgevingen, zodat de medewerker het toestel naar eigen inzicht kan gebruiken. In de privéomgeving kunnen applicaties uit de Google Playstore gedownload worden, die naar hartenlust gebruikt kunnen worden. Door de strikte scheiding tussen de privé- en de werkomgeving op de Galaxy S5 kunnen malwareapplicaties nooit toegang krijgen tot vertrouwelijke zakelijke documenten en applicaties. Het gebruik van KNOX Workspace is heel intuïtief. Medewerkers kunnen desgewenst met een druk op de knop van omgeving wisselen.”

“Door de ervaringen van de early adopters in de organisatie waren al zoveel mogelijk processen digitaal ingericht.”

Charlie Choy

Afdelingshoofd Informatisering en Automatisering, STAR-MDC

Annette Leidekker,

Medewerkster bloedafname

Updates op afstand

Choy: “Door het gebruik van KNOX EMM, een toekomstbestendige beheeromgeving, kunnen we applicaties, features en policies pushen naar de gebruikers. Ook kunnen we updates op afstand doorvoeren, zodat iedereen met de juiste applicaties werkt en altijd een up-to-date besturingssysteem heeft. In geval van verlies of diefstal is het natuurlijk mogelijk om het toestel op afstand te traceren en te wissen, als dat nodig mocht zijn. Hierdoor zullen de patiëntgegevens nooit in verkeerde handen terechtkomen. KNOX EMM biedt multiplatformbeheer, waardoor we onze huidige en nieuwe mobiele apparatuur hiermee kunnen beheren. Bovendien is het mogelijk om smartphones van andere fabrikanten, zoals iPhones, te beheren. Via de Active Directory kunnen we, zoals gezegd, de gewenste features en policies op alle toestellen installeren. Hierdoor kunnen de telefoons op afstand ingesteld worden. Dit biedt enorme efficiencyvoordelen.

Compromisloos

Al met al is het werken met Samsung KNOX EMM, KNOX Workspace en de Galaxy S5 een ideale oplossing. We hoeven geen compromis te sluiten tussen beheerrestricties en gebruikerservaring. Vanuit het beheer hebben wij alle mogelijkheden tot onze beschikking, terwijl medewerkers de Galaxy S5 naar eigen wens kunnen gebruiken. En alles wordt op een afgeschermde wijze en encrypted opgeslagen en gedeeld.”

“Door het gebruik van de Samsung Galaxy S5, de vingerprikmethode en de tromboseapplicatie is het werk voor ons nu veel makkelijker geworden. Onze patiënten staan er ook heel positief tegenover. Ze hebben nu direct de uitslag van hun bloedonderzoek”, zegt Annette Leidekker, medewerkster bloedafname bij Star-MDC.

“Een van de voordelen van de nieuwe manier van werken is dat we altijd en overal onze mail en agenda bij de hand hebben. We hebben niet alleen toegang tot internet, maar ook tot intranet. Alle informatie die we nodig hebben is op deze manier beschikbaar, waar we ook zijn.

Verder kunnen we met de Galaxy S5 alle protocollen inzien. Dat is enorm handig en biedt houvast bij het verrichten van onze werkzaamheden. Ook kunnen we op termijn via Microsoft Lync met elkaar chatten, maar dat moet nog geregeld worden”, aldus Leidekker.

Privé en zakelijk gescheiden

“Wat ook zo handig is, zijn de gescheiden omgevingen op de Galaxy S5. Privé en zakelijk zijn strikt gescheiden. Hierdoor ben ik ervan verzekerd dat de gegevens van patiënten en zakelijke informatie altijd veilig zijn en niet op straat komen te liggen. En ik hoef mijn privételefoon niet meer te gebruiken voor zakelijke berichten. Ik kan nu gewoon met één toestel op pad. Maar een van de grootste voordelen is dat de nieuwe werkwijze het werk leuker maakt. Bovendien werk ik nu ook zelfstandiger. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat onze patiënten beter geholpen zijn. Daar doen we het uiteindelijk voor.”